Leguaner

Den gröna leguanen är kanske en av de vanligaste reptilerna som svenskar har som husdjur. Varför det är så ska jag inte börja nysta i, det är mer ett konstaterande som är allmän giltigt. Den gröna leguanen är förhållandevis stor, i vilket fall om man jämför med andra reptiler. Ursprunget för leguanen går att hitta i Centralamerika och Sydamerikas skogar, där denna ödla lever i vilt tillstånd. Om de får växa till sig så kan de bli riktigt stora, faktiskt väga upp till tio kilo och nästan vara två meter långa. Rent viktmässigt är de alltså i förhållande till en medelstor hund och längden är som sagt betydlig.

Det är viktigt att se till att den gröna leguanen har rätt förhållanden att leva i. Den är nämligen van vid tropiska regnskogar och det kräver i sin tur att leguanen bor i ett terrarium om den ska vara ett husdjur i andra delar av världen. Luftfuktigheten är hög i tropiska skogar, vilket gör det väldigt viktigt att det också är hög luftfuktighet i terrariet. En värmelampa är en självklarhet och speciella ljusrör är nödvändiga då leguaner kräver värme och en viss ljusstyrka, mycket på grund av att de just är reptiler, vilket gör att de inte kan hålla kroppsvärme utan yttre påverkan.

Ger man leguanen bra och nyttig kost så kommer den att leva ett riktigt bra liv. Den är också väldigt allsidig i sin kost, och det betyder att du kan välja friskt mellan grönsaker och frukt, där tyngdpunkten ska ligga på grönsaker. Är du osäker på vad du kan mata leguanen med så ska du prata med en djurbutik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *